Kako njegovati vunene proizvode?

  • 30.1.2017.
Kako njegovati vunene proizvode?

Kako njegovati vunene proizvode?

Proizvodi izrađeni od vune su se ponovno smjestili među najbolje i najtraženije proizvode. Od vune se mogu proizvoditi različiti proizvodi, kao što su: čarape, kape, šalovi, rukavice, odjeća, obuća, posteljina, jastuci, pokrivači i još mnogo toga. Odjeću i druge sitnice kod kuće u pravilu nije teško održavati, ako strogo poštujete upute. Kako postupati s vunenim pokrivačima, jastucima i nadmadracima? Možemo li ih prati kod kuće ili bi ih trebali odnijeti u kemijsku čistionicu?

Održavanje i njega vunenih pokrivača, jastuka i nadmadraca

Pokrivači i jastuci mogu biti punjeni vunom ili izrađeni u cijelosti od vune. Neke pokrivače i jastuke s vunenim punjenjem i pamučnom navlakom možete prati kod kuće rukom ili u perilici na 30 °C na programu vune. No, zapamtite, one proizvode, koji imaju više vunenog punila, nemojte prati kod kuće. Prije ikakvog pokušaja, provjerite naljepnicu za održavanje. Pokrivače i jastuke, koji su u cijelosti izrađene od vune, najbolje je odnijeti u kemijsku čistionicu, također učiniti isto s nadmadracima. Svakako koristite sredstvo za pranje vune za proizvode koji možete oprati kod kuće.

O proizvodima bi trebali brinuti svaki dan

Bez obzira imate li pokrivač ili jastuk, proizvod redovito provjetrite i lagano protresite svaki dan. To je način na koji ćete vunene proizvode osloboditi od tjelesne vlage, dok istovremeno održavate njihovu svježinu, mekoću i prozračnost. Svaki puta kada mijenjate plahte, dobro protresite i provjetrite vuneni nadmadrac.

Posebno je važno provjetravanje i protresanje vunenih proizvoda koje ne smijete prati kod kuće. Najbolje je iste zračiti u ranim jutarnjim satima. Nikako proizvode nemojte izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. Uz redovito mijenjanje posteljine vunene proizvode ćete adekvatno zaštiti protiv mrlja, prljavštine i produžiti njihov vijek trajanja.

Nekoliko savjeta za pravilnu njegu vunenih proizvoda:

  • Vunene proizvode, koje možete oprati, osušite na otvorenom prostoru i na ravnoj podlozi.
  • Nemojte ih objesiti, jer mogu promijeniti oblik.
  • Nikako nemojte proizvode sušiti u sušilici zbog mogućeg smanjivanja.
  • Pokrivače, jastuke i nadmadrace, izrađene od vune, ne smijete glačati.
  • Vunenu odjeću možete glačati, ali na vrlo niskoj temperaturi dok je lagano vlažna ili preko vlažne krpe.

Share News