Zimski san medvjeda: zanimljivosti

spavanje medvjeda, životinjaJeste li znali da se kod nekih medvjeda tijekom hibernacije metabolizam smanjuje na samo 25 posto od normalnog? Ova informacija je nedavno iznenadila čak i znanstvenike.

Na Aljasci su nedavno opazili nekoliko crnih medvjeda, koji su malo preblizu ljudskim naseljima, što je potaknulo znanstvenike da se više usredotoče na zimski san (hibernaciju) ovih velikih sisavaca. Pokazalo se da je tijekom hibernacije njihova tjelesna temepratura tek znatno niža, dok je metabolizam sveden na četvrtinu od normalnoga.

Što se događa tijekom hibernacije?

Zimski san ili hibernacija je dugo spavanje pojedinih životinjskih vrsta koje se pojavljuje u zimskim mjesecima. Tada se temperatura smanjuje, ali i usporava disanje i otkucaji srca. Uzroci smanjenja tjelesne temperature i otkucaja srca nisu posve jasni.

Koliko traje zimski san?

Trajanje hibernacije u velikoj mjeri ovisi o podneblju. Većina medvjeda počne spavati zimski san u kasnu jesen i probude se u rano proljeće. No postoje i medvjedi, pogotovo u toplijim područjima koji zimi ne spavaju- na primjer velika panda koja živi u mnogo ugodnijoj klimi.

Da li je dnevni san znak lijenosti kod ljudi?

Spavanje tijekom dana u svim godišnjim dobima nije slabost karaktera, već znak fizičkih potreba svake osobe. Spavanje tijekom dana je znak pomanjkanja sna. Da biste izbjegli smetnje sa spavanjem, morate se pobrinuti da svaki dan odete u krevet u isto vrijeme i ujutro ustanete svaki dan u isto vrijeme. Onima koji pate od poremećaja spavanja, također pomaže da tijekom vikenda i praznika zadrže svoje uobičajne navike spavanja i vrijeme spavanja ne prekorače više od 30 minuta.

Ostale vijestiOstanite u kontaktu
 
01 3878 788, 021 315 732