11 pozitivnih učinaka crnog čaja

  • 8.2.2018.
11 pozitivnih učinaka crnog čaja

Jeste li znali da crni čaj ima više ljekovitih učinaka od zelenog čaja? Crni čaj često je zanemaren, ali jedna šalica crnog čaja dnevno može imati puno pozitivnih učinaka za vaše tijelo.

1. Dobar je za zube.

Istraživanja su pokazala da crni čaj smanjuje zubni plak, stvaranje bakterija u ustima, te također štiti zube od propadanja. Šalica crnog čaja nakon obroka usporava rast bakterija u usnoj šupljini i na taj način smanjuje njihovu sposobnost uništavanja zubne cakline.

2. Dobar je za srce i krvne žile.

Oni koji piju najmanje 3 šalice crnog čaja imaju 21% manji rizik od srčanog udara. Crni čaj štiti krvožilni sustav od oštećenja. Također snižava razinu kolesterola. Međutim, samo ako jelovnik nije bogat nezdravim masnoćama koje bi ga mogle povećati.

3. Antioksidans.

Crni čaj je izvrstan antioksidans. Sadrži polifenole, koji su također antioksidanti koji štite stanice i DNA od oštećenja.

4. Izvrstan je za detoksikaciju.

Kombinacija zelenog i crnog čaja potiče funkciju jetre i ubrzava detoksikaciju tijela.

5. Crni čaj za zdrave kosti.

Oni koji uživaju u crnom čaju time jačaju kosti i imaju manje šanse za artritis.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa

Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji su dugoročno konzumiraju crni čaj 1-1 puta dnevno imaju čak 70% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

7. Smanjuje stres.

Crni čaj je izvrsno piće koje će vam pomoći u borbi protiv svakodnevnog stresa i napora. Djeluje učinkovito, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa u krvi.

8. Jača imunološki sustav.

Crni čaj podiže vaš imunološki sustav. Sadrži tanine koji su uspješni u borbi protiv virusa. Crni čaj je izvrsno preventivno piće. Ali kada ste bolesni, trebali biste ga izbjegavati i koristiti biljne čajeve poput metvice, matičnjaka, kamilice itd.

9. Dobar je za probavu.

Uz umjerenu potrošnju, tanini u crnom čaju pozitivno utječu na cijeli probavni trakt, jer smiruju i imaju terapeutski učinak.

10. Povećava energiju.

Za razliku od nekih drugih pića, crni čaj nema visok sadržaj kofeina. Manji sadržaj kofeina u čaju poboljšava cirkulaciju krvi bez preopterećenja srca. Također potiče metabolizam. Povećava vam energiju, ali postupno i umjereno.

11. Crni čaj kao faktor sreće

Konzumacija čaja također može biti ritual koji ujedno potiče na druženje s prijateljima i susjedima. Šalica crnog čaja trebala bi postati rutina koja će vam svakodnevno pružiti dozu sreće i opuštenog razgovora.

Share News