Carski drobljenac
- 14.2.2022.
Carski drobljenac možete pripremiti na različite načine. Klasične grožđice možete zamijeniti s ostalim voćem, dodati orašaste plodove, a bijelo brašno zamijeniti s integralnim.
Sastojci za carski drobljenac s bademima
- 4 jaja
- 1 žlica smeđeg šećera
- 6 žlica mljevenih badema
- prstohvat soli
- malo mineralne vode
- 500 ml mlijeka
- 220 g brašna
- malo maslaca
- borovnice i omiljena marmelada ili pekmez
- šećer u prahu
Žutanjke odvojimo od bjelanjaka. Bjelanjke umutimo u čvrsti snijeg.
Pomiješamo suhe sastojke: mljevene bademe, brašno i šećer. Dodamo žutanjke i malo radenske, zatim lagano umiješamo mlijeko. Pazimo da ne nastanu grudice, a smjesa prave gustoće. Na kraju umiješamo snijeg od bjelanjaka. Zagrijemo Rosmarino tavu i rastopimo malo maslaca ili kokosovog ulja. Ulijemo trećinu smjese u tavu. Pričekamo da se lijepo zapeče (minutu ili dvije). Zatim lopaticom raspodijelimo omlet na četiri dijela i okrenemo.
Kada su zapečeni i na drugoj strani, s lopaticom "izrežemo" na malene komadiće i još malo zapečemo. Stavimo na tanjur.
Dodamo borovnice, listiće badema i šećer u prahu te serviramo uz žlicu slatke marmelade ili pekmeza. Možete servirati uz kompot od sezonskog voća, svježe iscijeđeni sok iz Rosmarino sokovnika ili smoothie iz Rosmarino blendera.