Kada je pravo vrijeme da vaš mališan dobije svoj prvi jastuk i kako ga odabrati?

  • 14.4.2017.
Kada je pravo vrijeme da vaš mališan dobije svoj prvi jastuk i kako ga odabrati?

Roditelji često razmišljaju o tome kada je pravo vrijeme da njihovo dijete dobije prvi jastuk. Odgovor je: tada kada glava djetetu, tijekom spavanja na boku, kralježnica više nije ravna.

Jastuci i novorođenčad

Kada kupujete pokrivač i jastuk za vašu bebu, najčešće u kompletu dobijete i mali, gotovo ravan jastuk. Kod beba je taj jastuk u prvih nekoliko mjeseci beskoristan jer za novorođenčad jastuk uopće nije potreban. Pod glavicu im u prvim mjesecima života stavljajte složenu pamučnu pelenu. Mnoge bebe su tijekom noći aktivne, mnogo se okreću i mijenjaju položaje spavanja pa jastuk svakako ne bi imao smisla ili bi predstavljao potencijalnu opasnost za vašu bebu. Ako smatrate da je pelena mala i nedovoljna, upotrijebite najniži odnosno najtanji jastuk.

Djetetov položaj glave je prvi znak potrebe za jastukom

Kako bi bili sasvim sigurni treba li jastuk vašem mališanu, obratite pažnju na položaj njegove glave kada spava na boku. Ako glava nije u ravni s kralježnicom i "visi" u odnosu na vrat, to je znak da dijete treba potporu odnosno adekvatan jastuk. Jastuk naravno ne smije biti previsok, ni suviše mekan, glavica ne smije "upadati" u jastuk.

Kako odrediti potrebnu visinu jastuka

Visinu jastuka ovisi o dužini ramena vašeg djeteta. To znači da jastuk treba biti visok onoliko kolika je dužina između vrha ramena i vrata djeteta. Pazite da ne odaberete previsok jastuk ili suviše tvrd, jer greška kod odabira može donijeti djetetu probleme tijekom sna i bolove pri buđenju.

Kakav je jastuk primjeren za vaše dijete?

Anatomski oblikovani jastuk za mališana kojima se kralježnica tek formira i razvija nije primjeren, jer upotreba istog može nanijeti više štete nego koristi.
Djetetu kupite jastuk koji će, svojim dimenzijama, biti u potpunosti prilagođen njegovoj glavi i vratu, te koji će učiniti spavanje zdravim i udobnim. Obratite pažnju i na to da jastuk bude periv te da bude izrađen od prozračenih, po mogućnosti prirodnih materijala. Preporučujemo jastuk kod kog možete sami podešavati visinu i tvrdoću, pa ga tako možete u potpunosti prilagoditi djetetovim potrebama.

Share News