Koju hranu konzumirati prije spavanja?

  • 25.2.2016.
Koju hranu konzumirati prije spavanja?

Često se šalimo da nakon velikog obroka volimo zadrijemati, ali u tome ima istine. Zaista postoji hrana koja vam pomaže zaspati i hrana koja vas drži budnima; ako patite od nesanice, morat ćete paziti što jedete!

Jedna vrsta hrana umiruje vaš mozak, dok ga druga priprema za još više aktivnosti. Perad je hrana za pomoć pri spavanju jer sadrži triptofan, aminokiselinu koju Vaše tijelo upotrebljava za stvaranje serotonina koji smiruje mozak te Vam pomaže spavati.

Slično je sa šivanjem odjeće – možete li sašiti košulju bez igle, niti i tkanine? Vašem tijelu treba triptofan jer pomaže pri stvaranju živčanih prijenosnika kao što su serotonin i melatonin koji vode k mirnom snu.

Kada sjedinjujete triptofanom bogatu hranu s ugljikohidratima, to tijelu pomaže da upije triptofan te zato bolje spavate. Redovita dijeta s mnogo bjelančevinama držat će Vas budnima ako nije povezana s ugljikohidratima jer bjelančevine sadrže tirozin koji će Vas razbuditi!

Za povećanje Vašeg izbora prehrane pokušajte kombinirati bjelančevine i ugljikohidrate na način na koji želite da Vaše tijelo radi tijekom dana. Ujutro i popodne jedite obroke s više bjelančevina, a navečer s više ugljikohidrata.

Ne možete isključiti triptofan jer će obrok isključivo od ugljikohidrata uništiti namjeru te Vas držati još budnijima. Ako u Vaš večernji obrok možete dodati ponešto kalcija, imat ćete još više koristi jer kalcij pomaže mozgu da upotrijebi triptofan.

Namirnice koje sadrže puno triptofana su grah, pileće meso, mliječni proizvodi, jaja, lješnjak, trešnja crnica, leća, meso, arašidi, riža, soja, morski plodovi, sjeme sezama i suncokreta te cijela zrna.

Znači da je mit o šalici toplog mlijeka prije spavanje istina! Umjesto čaše vina si prije spavanja priuštite šalicu toplog mlijeka – može i s pjenom!

Share News