Jagode - izvor vitamina i minerala

  • 25.2.2016.
Jagode - izvor vitamina i minerala

Jagoda nas ne zadivljuje samo sa svojim slatkim okusom, već nudi i brojne prednosti koje se mogu koristiti za njegu kože tijela i lica. Lišće jagode koristi se za opekotine, smiruje kožu i djeluje kao prirodni flaster kod uboda insekata, dok mesnati dio jagode osim što mami mirisom, pruža korisne vitamine koji će hraniti kožu s potrebnim hranjivim tvarima

Vitamini

Crveno voće u svojoj unutrašnjosti skriva bogati izvor vitamina i minerala. Jagode sadrže puno željeza, natrija, kalcija, kalija, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A i vitamina B1, B2 i C. Također spada i u kategoriju voća sa najmanje kalorija, jer sto grama vrtnih jagoda sadrži oko 36 kalorija. Spadaju u bobičasto voće, njihovi cvjetovi su pretežito bijele boje i vrtne jagode dozrijevaju u jesen. Ovisi o različitom procesu cvjetanja koji traje od 15 do 25 dana. Crvena boja je jedan od najprepoznatljivijih znakova jagode, koje kod smrzavanja obično izgube veliki dio arome.

Krema od jagode za osjetljivu kožu

Ako je vaša koža suha i blijede boje, vrijeme je da ju nahranite domaćom kremom od jagode. Dvije žlice svježih jagoda prvo izgnječite vilicom, a zatim ih stavite u mješalicu. Dodajte žlicu soka od limuna i veliku žlicu maslaca kojeg ste izvadili iz hladnjaka dva sata prije upotrebe. Navedene sastojke miješajte u vodi (veću posudu napunite do polovice vodom, kuhajte i stavite u drugu nešto manju posudu u kojoj su navedeni sastojci). Kremu zatim ohladite i pohranite u praktične posudice. Umjesto običnog maslaca također možete koristiti shea maslac.

Maska za osvježenje

Masku za osvježenje kože možete sastaviti od dva ključna sastojka - jagode i mlijeka. Nekoliko jagoda opet izgnječite vilicom i dodajte dvije velike žlice svježeg punomasnog mlijeka. Sve zajedno dobro pomiješajte, dodajte nekoliko kapljica soka od naranče i ostavite da stoji desetak minuta. Umjesto mlijeka možete koristiti čvrsti jogurt, za bolju teksturu maske dodajte žlicu kukuruznog brašna. Nanesite smjesu na obraze i dekolte te ostavite 15 minuta. Nakon toga kožu isperite hladnom vodom.

Share News