Znate li da je u Vašem jastuku već više od milijun grinja?

  • 8.3.2017.
Znate li da je u Vašem jastuku već više od milijun grinja?

Jastuk je jedan od onih predmeta koje koristite svaki dan. Neka Vam ne bude teško dati jastuku više pažnje, posebno kada je u pitanju kvaliteta, pravi izbor i na kraju higijena.

Svake 3 godine zamijenite jastuk

Sigurno znate nekoga tko se ne može odvojiti od svog starog jastuka, čak i od njegove kupnje prošlo više godina. Jastuk nakon 3 godine gubi svoju formu i funkcionalnost, što znači da više ne pruža odgovarajuću podršku. No, to nije najgora stvar koja se može dogoditi: jastuk kroz godine nakupi puno prljavštine, zdravlje najopasniji, naravno novčića. Nakon 3 godine korištenja, definitivno je vrijeme za novi jastuk.

Što su grinje?

Kućne grinje su mali organizmi koji mogu uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije kao što su astma, kašalj, kihanje, poteškoće s disanjem ili atopijski dermatitis. Manje od jednog milimetra, bezbojne i stoga gotovo nevidljive golim okom. Idealna temperature za njihov razvoj je oko 20 °C, a razine vlažnosti između 70 - 80%. U našim domovima, postoji nekoliko milijuna grinja, većina ih je u madracima, jastucima, dekama, posteljinama, tepisima i zavjesama.

Čime se grinje hrane?

Glavni izvor hrane grinjama, su naravno, mrtve stanice ljudske kože. Odrasle osobe odbace oko 1,5 g mrtve kože na dan. To je dovoljno za milijun grinja u jednom tjednu! Dio tih grinja također završava na Vašem jastuku, a na istom ste, iz noći u noć, u bliskom kontaktu s grinjama.

Kako barem malo ublažiti razvoj grinja u jastucima?

Jastuk održavajte suhim. Grinje za razvoj trebaju vlagu i hranu, ako to spriječite, doprinosite njihovom uništenju. Iz tog razloga, prozračujte svoje jastuke. Birajte između jastuka koji predstavljaju nepovoljan ambijent za grinje, poput svilenih jastuka i jastuk izrađenih od lateksa.


Odvojiva i periva navlaka ili potpuno periv jastuk? Grinje ne vole čistoću, te kako bi bili sigurni od istih, svome jastuku pružite pravilnu higijenu. Ako imate jastuk koji se može u potpunosti oprati, iskoristite to i operite ga na barem 60 ° C. Ako je periva samo navlaka, operite ju jednom u 14 dana. Iako se redovito brinete o higijeni jastuka, preporučljivo je da jastuk ipak mijenjate te tako, Vaše okruženje u spavaćoj sobi, održavate čistim, svježim i što je najbitnije, bez grinja.

Za Vaše zdravo spavanje brinemo se mi u Vitapuru! Proljeće, ove godine, je obilježeno u znaku jastuka. Projektom "VITAPUR poklanja jastuke! Poklonite ga i Vi!", imamo namjeru što više ljudi osvijestiti o zdravom spavanju, održavanju i higijeni jastuka, kao i preporuci o zamjeni jastuka svake 3 godine.

Ne propustite našu prodajnu kampanju „1. kupite, 2. Vam poklanjamo“, u kojoj ćemo Vam, osim jastuka, pokloniti i dobar i slatki san.

Share News