Jastuci nekad … i takvi nikad više!

  • 25.2.2016.
Jastuci nekad … i takvi nikad više!

JASTUCI NEKAD … I TAKO NIKAD VIŠE!

Danas primjećujemo male stvari, koje nas razmaze na svakom koraku. Jedan od njih je udoban, ugodan jastuk, s kojim lagano utonemo u san. Ponekad to i nije tako, iako se jastuk oduvijek koristio kako bi se osigurao pravilnu potporu glavi, vratu i ramenima. Jeste li znali, da su se jastuci u Srednjem vijeku u Europi vrlo malo koristili, a u vrijeme Mezopotamije su spavali na kamenim jastucima?

Umjesto mekanog jastuka – kamen!

U Mezopotamiji, 7 tisuća godina prije Krista, ljudi su spavali na kamenim "jastucima", a glavu izdignutu nad zemljom, i na taj način štitili kosu od kukaca. Jastuci su bili prestiž i pravo bogatih.

Udobniji jastuci, ali samo za kratko.

Grci i Rimljani koristili su malo udobnije jastuke. Njihovi jastuci bili su punjeni trstikom, slamom ili perjem, tako da su ti jastuci pružali više udobnosti. Ovakve jastuke mogla si je priuštiti samo viša klasa.

Gdje su nestali?

U srednjem vijeku ova vrsta udobnosti je potpuno nestala. Jastuci su se rijetko pojavljivali, a koristili su se samo kao podloga za sjedenje ili slično.

Jastuk od…  porculana!

U Kini se jastuk izrađen od porculana upotrebljavao  još od ranog srednjeg vijeka. Iako su u Kini također koristili jastuke izrađene od bambusa, drveta, pa čak i bronce, najpoželjniji jastuci bili su oni izrađeni od porculana, s udubljenje u obliku polumjeseca.

Moderan jastuk

Trebalo je proći puno vremena, da bi se pojavili moderni, suvremeni jastuci kakve danas znamo.

Udoban, praktičan, mekan ... za sve položaje spavanje, anatomski, s bambusovim vlaknima ... Izbor je zaista velik, ali ipak jedno pravilo vrijedi za sve. Jastuke bi trebalo zamijeniti najmanje svake 3 godine, zbog nakupljene prljavštine. Kada se Vi zadnji put promijenili svoj jastuk?

Share News