Jeste li znali da u jastuku stanuje nekoliko milijuna grinja?

  • 24.3.2022.
Jeste li znali da u jastuku stanuje nekoliko milijuna grinja?

Zamijenite jastuk svake 3 godine

Sigurno poznajete nekoga tko se ni na koji način ne može odmaknuti od svog starog jastuka, čak i ako je prošlo nekoliko godina od posljednje kupnje. Jastuk gubi oblik nakon 3 godine, što znači da više ne pruža adekvatnu potporu. To nije najgore što vam se može dogoditi – u jastuku se nakuplja mnogo prljavštine, a najopasnije po zdravlje su grinje. Nakon 3 godine definitivno je vrijeme za novi jastuk.

Što su uopće grinje?

Grinje kućne prašine mali su organizmi koji mogu uzrokovati teške alergijske reakcije kao što su astma, kašalj, kihanje, otežano disanje ili atopijski dermatitis. Mjere su od milimetra, bezbojne i gotovo nevidljive golim okom. Idealna temperatura za njihov razvoj je oko 20°C, uz razinu vlažnosti između 70 - 80%. U našim domovima postoje milijuni grinja, najviše u madracima, jastucima, dekama, posteljini, tepisima i zavjesama.

Čime se hrane grinje?

Glavna hrana grinja je mrtva ljudska koža. Odrasli pilingom dnevno otpuštaju oko 1,5 g mrtve kože. To je dovoljno za milijun grinja u jednom tjednu! Neke od tih grinja završe i u vašem jastuku s kojim ste iz noći u noć u bliskom kontaktu.

Kako ublažiti razvoj grinja u jastucima?

Držite jastuk suhim.

Grinje trebaju vlagu i hranu da bi se razvile, ako to spriječite, pomažete ih uništiti. Stoga nekoliko puta prozračite jastuk. Također birajte između jastuka koji stvaraju nepovoljno okruženje za grinje, takvi su jastuci svileni i lateks jastuci.

Navlaka koja se može skinuti i prati ili potpuno perivi jastuk.

Grinje ne vole čistoću, stoga vodite računa o pravilnoj higijeni. Ako imate jastuk koji se može u potpunosti oprati, iskoristite to i operite ga na najmanje 60°C. Ako vaš jastuk ima samo perivu navlaku, perite je svakih 14 dana.

Iako redovito vodite računa o higijeni svog jastuka, redovito ga mijenjajte kako bi vaš prostor za spavanje uvijek bio čist, zdrav i kako vas ne bi grinje ugrizle.

Share News