Znate li kako se zaštititi od krpelja na prirodan način?

  • 26.5.2017.
Znate li kako se zaštititi od krpelja na prirodan način?

Proljeće je idealno vrijeme za buđenje krpelja i vrijeme kada se njihov broj povećava. Znate kako se adekvatno zaštititi od njih?

Krpelji dolaze na vidjelo u proljeće za vrijeme lijepih i sunčanih dana, no sunčano i suho podneblje im ne odgovara. Najčešće ćete ih naći u vlažnim i sjenovitim, travnatim i šumovitim područjima, osobito na listopadnom drveću. Čak ih možete naći i u svojim vrtovima te gradskim parkovima. Četinjače ih, zbog svog eteričnog ulja, odbijaju.

Prigodna odjeća i temeljit pregled tijela

Kada idete u šetnju prirodom, posebice šumom, vrlo je važno odabrati odgovarajuću odjeću. Nosite hlače i majice dugih rukava. Također možete koristiti i kapu. Kada se vratite, protresite odjeću koju ste nosili, a zatim ju operite. Temeljito pregledajte sve dijelove tijela zbog mogućih ujeda krpelja.

3 najbolja prirodna proizvoda protiv krpelja

Eterična ulja četinjača i druga eterična ulja

Krpelji ne osjećaju miris četinjača, pa je njihovo eterično ulje savršen izbor. Pomiješajte i nekoliko kapi jojobe ili bilo kojeg drugog ulja, nanesite na izložene dijelove tijela prije izlaska u prirodu. Osim eteričnog ulja četinjača, možete koristiti i ulje limuna, eukaliptusa, limunske trave, paprene metvice, bosiljka ili lavande. Ako imate kod kuće lavandu, uberite ju i stavite u svoj džep, možete natrljati ruke i odjeću njome, jer krpelje ona odbija.

Bijeli ocat

Čak se i miris octa krpeljima ne sviđa. Nanesite bijeli ocat na vatu i namažite njime izložene dijelove tijela. To je također način da se ljeti oslobodite od dosadnih insekata. Bijeli ocat je odličan umjesto omekšivača. Dodajte malu količinu u perilicu. Neutralan je i na odjeći ne ostavlja miris, a zasigurno će biti braniti od krpelja.

Dalmatinski buhač

Buhač je biljka koja se u Dalmaciji već stoljećima koristi protiv krpelja. Sadrži prirodni insekticid. Sadili su ga u blizini usjeva, kao zaštitu od insekata koje napadaju biljke. Ako niste iz Dalmacije, a želite njegovati navedenu biljku, zaštitite je od hladnoće i uzgajajte u zatvorenom prostoru. Proizvod od svježe biljke treba biti umetnut u alkohol, ostavite ga na sobnoj temperaturi u mraku 3-4 tjedna. Zatim ga procijedite i spremite u tamnu bocu.

Prirodni proizvodi su idealni, osobito za osjetljivu i nadraženu kožu. Jedini nedostatak ovih proizvoda je da se oni često moraju nanositi na tijelo, svakih 2 do 4 sata.

Share News