Što jesti nakon treninga, posla i u večernjim satima?

  • 11.3.2016.
Što jesti nakon treninga, posla i u večernjim satima?

Tijelu prikladnu, zdravu hranu, i brižno pripremljene obroke može si priuštiti gotovo svatko tko ima volje i vremena. Svatko od nas se našao u situaciji da nije imao vremena za konkretan obrok, stoga si je dopustio noćno pustošenje hladnjaka.

Ako Vas pak muči raspored, odlučite se za uravnoteženu vrstu obroka, koji su usmjereni na različite sate u jednom radnom danu. Provjerite!

Prije vježbanja

Bez obzira na to da li ćete vježbati u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer , ne preporučuje se propustiti obrok prije vježbanja. Tijelo i mišići trebaju gorivo koje se krije u ugljikohidratima. Najjednostavnija hrana koju možete jesti je mafin od cjelovitih žitarica, šalica cjelovitih pšeničnih pahuljica s voćem i mlijekom ili žemlju od cjelovitog brašna sa sirnim namazom. Mala količina hrane će spriječiti da se osjećate puni, što bi moglo spriječiti kretanje.

Nakon vježbanja

kako bi smirili tijelo i spriječili bolove u mišićima, potrebna nam je hrana i nakon vježbanja. Ovoga puta obrok možete zamijeniti sa čašom hladnoga mlijeka, također možete posegnuti za krekirama s maslacem od kikirikija ili šalicu svježeg povrća, koje bi trebalo biti kupus.

Brzi obrok

Ako nemate vremena i morate jesti u uredu ili između zadataka, priuštite si sendvič od cjelovitog brašna i tune, mladim sirom i povrćem. Odličan izbor je također salata od kupusa uz koju možete grickati krekere od cjelovitih žitarica ( naravno bez nepotrebne soli ) ili mafin od cjelovtih žitarica s kriškom nemasnog sira uz koji možete pojesti i nekoliko maslina. Ručak ne mogu zamijeniti unaprijed pripremljeni proizvodi, koje podgrijavamo u mikrovalnoj pećnici i koji sadrže puno nepotrebnih masti i soli.

Popodnevna užina

Zaboravite na kavu i radije si priuštite čašu prirodnog soka od naranče, kojim ćete u tijelo unijeti šećer za povećanje ernergije i mnogo vitamina C. Dobro rješenje za brzi obrok je i pločica od suhoga voća, oraha i meda ili kriška cjelovitog kruha s namazom od kikirikija.

Prije večere

Kad se navečer napokon vratite kući i krenete s kuhanjem večere, vjerojatno ste već poprilično ogladnjeli. Zato nerijetko posežete za nezdravim zalogajima, pecivima, umacima i slatkišima jer oni ne zahtijevaju posebnu pripremu. Da si brzopletim gutanjem hrane ne bi pokvarili večeru, odlučite se za grickanje mrkve ili voća kao što su dinje, lubenice, marelice, breskve.....

Večernja užina

Hranjenje prije ili tijekom sna može utjecati na san, zato bi u slučaju noćnog grickanja trebalo konzumirati lako probavljivu hranu. Najbolje rješenje će biti šalica pšeničnih ili cjelovitih žitarica i čaša toplog mlijeka, tost s mladim sirom, grčki jogurt i bobičasto voće ili šalica toplog mlijeka sa žlicom meda.

Nakon koktela

Alkohol nas čini gladnima, stoga se nakon ugodne koktel večere obično uputimo još po komad pizze ili posjetimo restoran sa brzom hranom. Greška! Pokušajte savladati svoj tek i zadržati ga do doma. Prije svega popijte dvije čaše vode, zatim glad smanjite voćem i zelenim povrćem koje će pročistiti cijelo tijelo. Trbuh će smiriti i šalica grčkog jogurta, a žeđ ugasite zelenim ili čajem od kamilice.

Share News