Tajne mirnog sna: Udoban madrac

  • 27.3.2017.
Tajne mirnog sna: Udoban madrac

Udoban madrac

Jedan od simptoma poremećaja sna je često okretanje i promjena položaja. Razlog tome je neudobnost podloge na kojoj spavate.
Kao kod većine stvari u životu, ono što odgovara vama (vašim leđima, držanju i udobnosti), na specifičan način odgovara i vašem tijelu. Istraživanja su pokazala kako i mekani madraci mogu biti udobni, u odnosu na tvrđe madrace. Možda vašem partneru više odgovara drugačija tvrdoća madraca.
Ako je ikako moguće, izbjegavajte madrac koji je izgubio formu i više nije ravan. Ako ste prerasli svoj stari madrac, kako po veličini tako i po udobnosti, pravo je vrijeme za novi.

Madrac treba mijenjati svakih 7 godina

Madrac treba mijenjati približno svakih 7 godina, jer se u njemu tijekom ovog perioda nakupi ogromna količina prašine, znoja, bakterija, grinja. Takođe, madraci nakon tolikog perioda upotrebe izgube svoju funkcionalnost, stvore se udubljenja, a ukoliko imate madrac s oprugama, opruge najčešće počinju žuljati, a navlaka je poprilično uništena.

Odaberite kvalitetan madrac

Kupite madrac koji će odgovarati vašoj tjelesnoj konstituciji, navikama spavanja i željama. Postoje madraci od pjene, lateksa i džepičastih opruga. Ako želite madrac od prirodnih materijala, onda je za vas najbolji izbor madrac od lateksa. Lateks je prirodan materijal, izuzetno elastičan, prozračan i predstavlja vrhunsku podlogu za spavanje. Madrac od lateksa može se izraditi u 3 tvrdoće: mekan, srednje tvrd i ekstra tvrd, zavisno od težine vašeg tijela.

Ako inače volite tvrde madrace, onda će vam zasigurno odgovarati madrac s oprugama. Pojedinačne džepičaste opruge, prilagođene su točkama pritiska tijela i omogućuju funkciju samo onim oprugama na koje tijelo stvara pritisak. Kralježnica je na ovaj način u pravilnom položaju, bez obzira na vaš položaj spavanja.
Naravno, nemojte zaboraviti na PODNICE. Podnice osiguravaju prozračnost madracu i produljuju njegov vijek trajanja.

Ne zaboravite na visinu madraca

Visina madraca iznimno je bitna. Kada donosite odluku o visini madrac, uzmite u obzir da je viši madrac primjereniji osobama krupnije građe, jer omogućuje da ramena i kukovi blago upadnu i ne stvaraju tačke pritiska između tela i podloge.

Viši madrac (18 cm i više): pruža najviše udobnosti osobama krupnije građe.
Srednja visina madraca (16 cm): primjeren širokoj populaciji.
Niži madrac (14 cm): savršen izbor za dijete i mlađe osobe, s manjom tjelesnom težinom.

Odvojite vrijeme prilikom odabira madraca i odaberite onaj za koji smatrate da će vam pružiti maksimalnu udobnost. Zasigurno će vam biti potrebno nekoliko noći da se vaše tijelo navikne na novu podlogu. Nakon prilagodbe, budit ćete se odmorni, vedri i dobro raspoloženi.

Share News