Trčanje tijekom zime: izazov trošenja zimskih zaliha

  • 25.2.2016.
Trčanje tijekom zime: izazov trošenja zimskih zaliha

Čak i trčanje tijekom zime ima svoje tajne, radost i čaroliju. Za dobru vježbu kod nižih temperatura po snježnim stazama ili bljuzgi trebate prikladnu odjeću i opremu, odgovarajuću obuću i možda malo više odlučnosti. Imajte na umu: za zimsku vježbu bit ćete bogato nagrađeni. Svi!

Početnici i neiskusni trkači, kao i oni sa visokim ciljevima.

Zimsko vrijeme je najbolje vrijeme za sagorijevanje masnoća

U hladno vrijeme, potrošnja energije je povećana, jer je organizmu puno potrebna za samo održavanje stalne tjelesne temperature. Fiziolozi ukazuju na to da smanjenjem temperature sa 28° C na -2° C potrošnja energije poraste za 32 posto.

Zahtjevniji u smislu vježbe će razviti snagu, izdržljivost, žilavost ...Nakon što ste završili vježbu u ne tako dobrim uvjetima, više ćete biti zadovoljni i ponosni na sebe. Razvijanje upornosti će vas oduševiti.

Preskočimo zimsko spavanje

Za trkače s višim ciljevima, pitanje da ili ne trčati po zimi je besmisleno. Bez dobrih zimskih vježbi nema ni uspješnog trčanja u proljeće i ljeto! Zima je pravo vrijeme za poboljšanje trkačke baze, koje obično raste u pobjedu, kasnije rekorde i osobno zadovoljstvo. Stoga, nema pravog razloga da se tijekom zimskih mjeseci odreknete trčanja na otvorenome i sportske aktivnosti nadoknadite vježbanjem u zatvorenome ili se čak prepustite " zimskom snu".

Strah da ćete se prehladiti je suvišan!

Dok vam je tijelo aktivno kretanjem stvarate i održavate toplinu pa se tijekom trčanja nećete prehladiti. Velika mogućnost da ćete se prehladiti postoji, naravno, ako nakon trčanja ostanete u znojnoj odjeći. Stoga: nakon trčanja odmah se presvucite u toplu i suhu odjeću. Ako ništa drugo, opremi za trčanje dodajte toplu odjeću (pulover, jakna). Vjetrovito vrijeme pojačava osjećaj hladnoće, tako da si u takvoj situaciji obucite vjetrovku.

Disanje na hladnoći

Često se pitamo, hoće li udisanje velike količine hladnog zraka “ zamrznuti“ štetiti našim dišnim putevima? Bez straha. Imajte na umu da zrak čija je vanjska temperatura -10° C, kroz pet centimetara nosa se zagrije na otprilike 15° C. Kad je u grlu, temperatura je već 21° C,a pri ulasku u pluća već 30° C. Vlaženje dišnih puteva mogu isušiti i izazvati probleme kao što su suha usta, grlobolja i opće iritacije. Ovo se može ograničiti ako imate usta i nos pokrivene šalom ili maskom, čime se ovlaživanje zraka povećava i smanjuje gubitak vode.

Share News