3 načina kako održavati i čistiti madrac

  • 12.5.2017.
3 načina kako održavati i čistiti madrac

Održavanje i čišćenje madraca je bitno za zdrav i kvalitetan san. Uz pravilno održavanje, produžit ćete životni vijek vašeg madraca, a spavati u čistom i svježem krevetu je još veći užitak.

Premalo vremena trošimo na održavanje i čišćenje madraca

Madrac je svakodnevno izložen prašini, grinju, znoju, mrtvim stanicama kože, ostacima hrane i izlijevanja raznih tekućina. Stoga je vrlo važno da se više pozornosti skrene na njegovu čistoću.

Promjena i prozračivanje posteljine

Redovito mijenjanje posteljine je prvi preduvjet za održavanje higijene madraca. Posteljinu zamijenite najmanje jednom u dva tjedna, jastučnicu češće. Također je važno da su deke i jastuci redovito prani i prozračeni, svakako nemojte zaboraviti prozračiti i madrac. Uklonite madrac, pokrivače i jastuke, otvorite prozor i ostavite nekoliko sati da se sve adekvatno prozrači.

Čišćenje madraca

Temeljito i redovito čišćenje madraca je bitno. Ovaj postupak trebate napraviti na najmanje tri načina, koji će doprinijeti da vaš madrac bude svjež i najbolje pripremljen za odmor i spavanje.

3 načina čišćenja

a) redovite okrećite madrace

Pravilno održavanje i čišćenje madraca uključuje i redovito okretanje istog. To je posebno važno kod madraca od pjene i lateksa, no nemojte zanemariti okretanje madraca izrađenog od džepičastih opruga.

Najmanje 2 puta godišnje okrenite madrac na drugu stranu. Okretanjem madraca ćete izbjeći stvaranje izbočina i udubina ali i izjednačiti tragove ležanja. Madrac okrenite tako da donju stranu okrenete prema gore ali i na način da promijenite stranu glava – noge.

b) Usisavanje madraca

Svaka 3 mjeseca je poželjno dobro usisati madrac. Naravno, koristite dobar usisavač i pravilan nastavak kako bi temeljito usisali krevet i madrac. Priuštite si dovoljno vremena za usisavanje i obratite pozornost na rub madraca jer se tamo skuplja najviše prašine.

c) čišćenje mrlja i pranje prevlake

Pokušajte ukloniti mrlje čim ih primijetite. U posudu nalijte mlaku vodu, dodajte u vodu malo deterdženta, a zatim spužvom nježno obrišite mrlju. Mrlje i neugodne mirise možete riješiti soda bikarbonom, kojom ćete posuti krevet. Ako želite, nakon što nanesete sodu, možete krevet nakapati svojim omiljenim eteričnim uljem. Soda bikarbonu ostavite da djeluje pola sata, a nakon toga bi trebali temeljito usisati madrac.

Ako vaš madrac ima navlaku koja se skida i pere, iskoristite to! Imajte na umu etiketu na kojoj se nalaze oznake za održavanje navlake. Uglavnom su navlake perive na 30 °C i 40 °C. Preporučujemo da navlake sušite na svježem zraku, jer se u sušilici navlaka zgužva  što će rezultirati problemima u postavljanju iste na madrac.

Share News