Svinjetina u loncu od lijevanog željeza: sočno pečenje s jabukom i bukovačama

  • 6.10.2025.
Svinjetina u loncu od lijevanog željeza: sočno pečenje s jabukom i bukovačama

Zašto kuhati u loncu od lijevanog željeza?

Kuhanje u posuđu od lijevanog željeza ima poseban šarm. Podsjeća na vremena naših baka, kada su se u teškim kotlovima na ognjištu pripremala najbolja jela. Danas istu toplinu i aromu možemo dočarati i u vlastitoj kuhinji.

Prednosti posuđa od lijevanog željeza:

  • ravnomjerno raspoređuje toplinu,
  • dulje zadržava temperaturu,
  • omogućava kuhanje i na štednjaku i u pećnici,
  • zbog teškog poklopca para kruži i vraća sokove natrag u jelo, pa je meso još sočnije.

Ako još nemate svoj lonac, provjerite Vitapur ponudu posuđa od lijevanog željeza – investicija koja traje cijeli život.

Recept: svinjska pečenka s jabukom i bukovačama

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa (najbolja vratina, može i kare ili plećka)
  • 2 šalotke (ili 1 luk)
  • 2–3 češnja češnjaka
  • 3 mrkve
  • svinjska mast
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 jabuke sok
  • 2 mandarine (ili 1 naranče)
  • malo povrtne juhe (po potrebi)

Za prilog:

  • bukovače (ili druge gljive)
  • krumpir
  • vrhnje za kuhanje
  • maslac

Priprema mesa

Meso izvadimo iz hladnjaka barem 1 sat prije pečenja da postigne sobnu temperaturu. Operemo i dobro obrišemo. Namažemo svinjskom mašću i posolimo.

Zapečemo

U zagrijanom loncu od lijevanog željeza meso naglo zapržimo na visokoj temperaturi sa svih strana. Tako zadržavamo sokove i dobijemo ukusnu koricu.

Dodamo povrće i začine

Pod meso stavimo luk, mrkvu i češnjak. Popaprimo, na vrh dodamo ružmarin i cijele jabuke, zalijemo sokom mandarina. Po potrebi dodamo malo juhe.

Pečemo u pećnici

Lonac poklopimo i pečemo u pećnici na 175 °C oko 1 sat (računajte 30 min na 0,5 kg mesa). Nakon pečenja meso ostavimo poklopljeno odmarati 20 minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili.

Priprema priloga

Bukovače popržimo na vrućoj tavi s malo ulja. Važno je da se zapeku, a ne da se dinstaju. Krumpir skuhamo u slanoj vodi ili vrhnju, začinimo maslacem i vrhnjem te zgnječimo u gladak pire.

Savjeti za savršenu pečenku

Ne žurite! Dulje pečenje na umjerenoj temperaturi osigurava sočnost. Papar dodajte kasnije jer na previsokoj temperaturi može zagorčiti. Pustite meso da odstoji odmori kako bi sokovi ravnomjerno prodrli.

Pečenka u loncu od lijevanog željeza prava je kulinarska klasika – idealna za posebne prigode ili nedjeljni ručak. Kombinacija jabuka, ružmarina i prženih gljiva oduševit će sve za stolom.

Za još bolje iskustvo kuhanja preporučujemo Vitapur posuđe od lijevanog željeza Rosmarino – vašeg vjernog kuhinjskog pomagača za cijeli život.

Share News