Vodič za kupovinu jastuka

1. Da li je prilikom odabira jastuka važno da li spavam na trbuhu, leđima ili na boku?

Vaš položaj tijela tijekom sna je vrlo važan pri odabiru odgovarajućeg jastuka. Za one koji često spavaju na trbuhu, odgovarat će im mekaniji jastuci. Za one koji spavaju na leđima odgovarat će im srednje - mekani, a za one koji vole spavati na boku, najbolji izbor su jastuci sa čvršćom stukturom kako bi osigurali bolju potporu glavi i vratu.

PREPORUČENI IZBOR

Spavanje na trbuhu Preporučujemo jastuke punjene mekanim poliesterskim vlaknima, prirodnim guščjim paperjem ili svilom.
Spavanje na leđima Preporučujemo jastuke punjene s malo čvršćim poliesterom ili mješavinom guščjeg paperja i perja.
Spavanje na boku Peporučujemo jastuke od memorijske pjene i čvršćeg lateksa.

 

2. Koji tip jastuka da odaberem? Klasični, anatomski ili ortopedski oblik?

Oblik jastuka je vrlo važan čimbenik da bi se uspostavio dobar i miran san. Jastuci klasičnog oblika primjereni su za sve položaje spavanja.

Anatomski jastuci pružaju optimalnu potporu i primjereniji su za one koji vole spavati na boku ili leđima. Preporučuju se i osobama koje imaju bolove u leđima i/ili jer anatomski oblik jastuka pruža optimalnu potporu za pravilan položaj kralježnice.

Anatomski/ortopedski jastuci.

Anatomski oblik jastuka posebno je primjeren za one koji većinu vremena spavaju na leđima ili na boku. Zbog svog posebnog dizajna pružaju potporu vratu, samim time i cijela kralježnica formira pravilnu liniju i ispravlja se fiziološki položaj. Vratni mišići i kralješci su oslobođeni i time se eliminira bol i omogućava ugodan i miran san.

Klasični jastuci.

Klasični jastuci primjereni su za sve položaje spavanja te su odličan izbor za osobe koje imaju naviku presavijanja jastuka tijekom spavanja, gužvaju ga ili uvlače ruke ispod njega. Neki klasični jastuci imaju opciju oduzimanja ili dodavanja određene količine punjenja, prema posebnim zahtjevima vašeg tijela. Time regulirate visinu i tvrdoću koja savršeno odgovaravašim potrebama.

3. Da li je bolje spavati na jastuku ispunjenim umjetnim ili prirodnim punjenjem?

Svako punjenje, bio prirodni ili umjetni materijal, ima svoje prednosti i nedostatke. Ali, idemo korak po korak. Od punjenja zavisi čvrstoča jastuka.

Tako jastuci sa prirodnim i umjetnim punjenjima imaju brojne prednosti, pa vaš izbor zavisi od toga kako želite spavati. Jastuci ispunjeni prirodnim materijalima nude specifičnu potporu, dok punjenja napravljena od sintetičkih vlakana mogu stvoriti određeni nivo čvrstoće. Na primer: ako spavate na boku, najbolju odgovarajuću potporu pružit će jastuk od memorijske pjene  ili jastuk od lateksa. Ako više volite spavati na trbuhu, vaše potrebe najbolje će zadovoljiti mekana sintetička vlakna ili guščje paperje. I tako dalje...

Koje su prednosti i nedostaci prirodnog i umjetnog punjenja u jastucima? Koji izabrati?

Prirodna punjenja
Umjetna punjenja
Mekano i udobno. Udobno i toplo, laganiji material.
Prozračnost, koža 'diše', pomaže spriječiti znojenje, antialergenost Primjeren za alergičare.
Dobra potpora glavi i vratu. Jednostavno održavanje.

 

4. Koja navlaka jastuka će mi najviše odgovarati?

Navlake na jastucima mogu biti napravljene od prirodnih ili sintetičkih materijala ili njihovih kombinacija. Kao što već znamo, imamo i prirodne i umjetne materijale sa svojim specifičnim karakteristikama, prednostima i nedostacima. U izradi navlaka za jastuk, preferiramo one od prirodnih materijala, jer je važno da jastuk 'diše', zrak cirkulira te se tako regulira prekomjerno znojenje tijekom spavanja, a čime se u isto vrijeme osigurava ugodan san tijekom cijele noći. Od prirodnih materijala koji imaju odlične karakteristike, važne za zdrav i kvalitetan san, preporučujemo bambus, konoplju i svilu.

Tkanina od konoplje savršen je izbor za jastuke iz nekoliko razloga:

-        ne apsorbira neugodne mirise i daje osećaj svežine ,

-        prirodno je otporna na plijesan i mikrobe,

-        sama tkanina od konoplje je vrlo otporna i ima dulji vijek trajanja ,

-        starenjem postaje mekanija, bez da gubi svoja pozitivna svojstva,

-        prozračna je i tako omogućuje učinkovito prozračivanje i odvajanje viška vlage.

Bambus je antialergijski i antibakterijski materijal. Koži ugodna bambusova vlakna odlično apsorbiraju vlagu i pružaju potpunu udobnost svima koja se znoje tijekom noći.

Svila je, osim što je izuzetno nježna i mekana, izuzetno prozračan prirodni materijal i ima sposobnost reguliranja temperature. Kada je hladno - svila grije, kada je toplo – svila hladi. Svila učinkovito održava temperaturu koja odgovara tijelu i sprječava znojenje.

Ako ste u potrazi za povoljnijim cijenama pri odabiru jastuka, ne brinite - i tkanina od umjetnih materijala mogu biti odličan izbor. Kod takvih jastuka najbolji su oni koji imaju specifičan klimatski modul i omogućavaju odličnu prozračnost jastuka.

5. Da li je za udobno spavanje tijekom noći važna i visina jastuka?

Visina, kao i oblik jastuka, važni su za naš ugodan san tijekom noći. U širem smislu, niži jastuci primjereni su za odrasle osobe prosječne širine ramena, a viši jastuci za odrasle sa širokim ramenima. Postoje različiti jastuci koji su prilagodljivi po visini i tvrdoći:

Jastuk za niže spavanje na boku.

Oblik i visina jastuka prilagođavaju se osobama prosječne širine ramena i najbolji su za spavanje na leđima ili na boku. Za pravilan položaj tijela i jutra bez bolova u vratu.

Jastuk za sve položaje spavanja.

Pravilan izbor za one koji vole spavati na trbuhu, leđima ili na boku. Jastuk sa podesivom visinom i tvrdoćom primjeren je za udoban san u bilo kojem položaju.

Jastuk za visoko spavanje na boku.

Za osobe koje imaju široka ramena i često spavaju na boku. Visina jastuka podešava se na veličinu vaših ramena, a time se smanjuju bolovi u ramenima i vratu.

Ako niste sigurni koja visina jastuka je najbolja za vas - odaberite jastuk sa podesivom visinom.

6. Kako odabrati jastuk za dijete?

Kada birate odgovarajući jastuk za dijete, potrebno je voditi računa o pravilnom obliku i visini jastuka. Dječji jastuci trebaju imati poseban dizajn koji omogućava pravilno pozicioniranje tijela djeteta. Veličina i duljina jastuka također su prilagođeni djetetu. Posebno obratite pažnju na to da jastuk i navlaka budu perivi i napravljeni od prozračnih materijala, jer ćete na ovaj način spavati udobnije i boljim higijenskim uvjetima.

7. Na što još moramo obratiti pozornost prilikom odabira jastuka?

U svakom slučaju, poželjno je odabrati jastuke koji su perivi. Neki od njih su u potpunosti perivi, uključujući i punjenej, dok se kod drugih pere samo navlaka. Obje vrste su dobar izbor, jer se mogu održavati čistim i svježima.

Ako vas muče alergije, onda vaš izbor definitivno trebaju biti antibakterijski i antialergijski jastuci. Ako patite od nesanice, nabavite jastuk s jezgrom od ljekovitog bilja, kao na primjer, lavande. Lavanda:

- poboljšava kvalitetu spavanja,

- umiruje, ublažava napetost i stres,

- ima antidepresivni učinak,

Kamilica ima blagotvoran učinak na naš san, pomaže kod nesanice, a njen miris opuša.

8. Kada je najbolje vrijeme za kupnju novog jastuka?

Preporučuje se promijeniti jastuk svake tri godine, jer se u njemu tijekom godina skupi dosta prašine, znoja i mrtvih stanica kože, koji su hrana za grinje. Grinje negativno utječu na naše zdravlje, jer izazivaju alergije i čak su čest uzrok plućnih bolesti. Zato redovno mijenjajte svoj jastuk, jer će samo jastuk u "dobrom stanju" pruži adekvatnu potporu vašoj glavi i vratu.

KLIKNI i odaberi odgovarajući jastuk >>