Tajne mirnog sna: Koje jelo je najbolji izbor prije spavanja?

  • 24.5.2017.
Tajne mirnog sna: Koje jelo je najbolji izbor prije spavanja?

Izbor hrane utječe na to hoće li vaš san biti dobar ili loš. Stoga, prije odlaska u krevet uvijek dobro razmislite o tome što i koliko ćete pojesti.

Hrana je važna za kvalitetu sna

Postoje lijekovi i tehnike koje možete koristiti da vam se san poboljša. No, jedno područje koje niste uzimali u obzir, a jako utječe na vaš san, je izbor hrane.

Volimo se šaliti da želimo, nakon teškog obroka, malo „ubiti oko“ ali to ima neke istine. Ima hrane koja vam pomaže pri spavanju i hrana koja vas drži budnima; Dakle, ako patite od poremećaja spavanja, trebat ćete pažljivo birati hranu!

Neki hrana stvara umirujući učinak na mozak, a druga se priprema za stvaranje energije za daljnje aktivnosti. Perad je hrana koja će vam pomoći zaspati jer sadrži triptofan, aminokiselinu koja proizvodi serotonin, koji umiruje mozak i pomaže kod spavanja.

Vaše tijelo treba triptofan, koji pomaže u stvaranju neurotransmitera poput serotonina i melatonina, koji dovode do mirnog sna.,

Triptofan u kombinaciji s namirnice obogaćenim ugljikohidratima, pomaže tijelu da ga apsorbira što čini vaš san bolji. Redovna visoko-proteinska dijeta vas može držati budnima ako se u njoj ne nalaze ugljikohidrati jer proteini sadrže tirozin, koji će vaše tijelo držati budim!

Kombinirajte raznoliku hranu

Da bi povećali svoj izbor o hrani pokušajte kombinirati proteine i ugljikohidrate ako želite da vaše tijelo bude aktivno tijekom dana. Ujutro i poslijepodne birati jela s više proteina i u večernjim satima birajte jela s više ugljikohidrata.

Nemojte isključiti triptofan, jer i jelo koje sadržava samo ugljikohidrate vas održava budnima. Ako možete dodajte malo kalcija u svoj večernji obrok, budući da kalcij pomaže mozgu u potrošnji triptofana.

Namirnice koje su bogate triptofanom: grah, piletina, mliječni proizvodi, jaja, orasi, patka, leća, meso, kikiriki, riža, soja, plodovi mora, sezam, sjemenke suncokreta i cjelovite žitarice.

Cijeli obrok može sadržavati povrće s mesom ili piletinom, grahom i čilijem ili tjesteninu sa sirom. Međutim, sjetite se, ako pretjerujete s obrokom, možete uzrokovati da vaš san ne bude dobar - probavni sustav će previše raditi.

Kada jedete hranu bogatu triptofan, efekti spavanja vam neće odmah biti poznati. Tek nakon 45 minuta do sat vremena, ćete se početi osjećati pospano. Preporuka je večeru obaviti ranije u večernjim satima.

Postoje namirnice koje ne utječu baš najbolje na vaš san, kao što su kofein. Kofein se nalazi u mnogim proizvodima - uključujući farmaceutske lijekove za prehladu! On stimulira živčani sustav i drži vas budnima, čak i ako to ne želite biti.

Vodite dnevnik prehrane kako bi vidjeli kako određeni obroci utječu na vaš san. Ako ustanovite da vas neka hrana drži budnima, pokušajte ih jesti za ručak, a navečer rezerviraj hranu koja je dobra za vaš san.

Sljedeći put ćemo predstaviti namirnice koje mogu biti štetne za vaš san.

Share News